Palsternakkasosekeitto
Kurpitsasämpylät
Peuran
paisti
Hunajaiset
juurekset
Suppilovahverokastike
Karpalokerrospannacotta
Palsternakkasosekeitto (4 annosta)
150g
palsternakkaa
2 salottisipulia
1/4 fenkoli
2 rkl voita
suolaa
valkopippuria
4 dl vettä
2 dl kuohukermaa
Kuori palsternakka ja sipulit. Pilko ne ja fenkoli. Kuullota
kasvikset voissa kattilassa. Lisää vesi ja kerma ja keitä, kunnes palsternakat
ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi. Mausta suolalla ja
valkopippurilla.
Kurpitsasämpylät (15
kpl)
½ palaa
hiivaa
2½ dl
kurpitsasosetta
2 tl suolaa
2 rkl
siirappia
1 dl
kauraleseitä
2 dl
ohrahiutaleita
1½ dl
tattarijauhoja
4-6 dl
vehnäjauhoja
1 muna
voiteluun
kurpitsansiemeniä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kurpitsasose, suola,
siirappi, kauraleseet ja ohrahiutaleet. Alusta jauhot taikinaan (jauhojen määrä
riippuu kurpitsasoseen sakeudesta, taikina saa jäädä löysähköksi). Vaivaa
taikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat
pois. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 15 osaan. Pyörittele palat sämpylöiksi
ja nosta leivinpaperin päälle kohoamaan noin 15-20 minuutiksi.
Voitele kohonneet sämpylät munalla ja ripottele
pinnalle kurpitsansiemeniä. Paista 225c uunissa noin 10-15 minuuttia.
Peuran paisti
Peuran
paisti (n. 1,5kg)
Voita
paistamiseen
Öljyä
paistamiseen
Suola
Pippuri
Ota paisti huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Poista lihasta tarvittaessa kalvot. Mausta liha suolalla ja pippurilla.
Kuumenna voi ja öljy valurautapannussa. Paista lihasta pinnat
kiinni ja ruskista kauniin väriseksi. Laita liha uunivuokaan ja aseta
paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Nosta paisti 150c uuniin. Kun
paistomittari näyttää 57c (68c jos haluat lihan täysin kypsäksi), ota paisti uunista
ja kääri folioon vetäytymään.
Hunajaiset juurekset
(4 hengelle)
300g juuriselleriä
3 porkkanaa
Voita
paistamiseen
1 rkl hunajaa
1 rkl siirappia
½-1 tl suolaa
Tuoretta
rosmariinia
Kuutioi juurekset pieneksi. Kiehauta lanttukuutioita kunnes
ne hieman pehmenevät.
Sulata voi pannulla. Lisää juurekset ja paista, kunnes ne
ovat kypsiä. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa siirappi, hunaja, suola sekä
rosmariini.
Suppilovahverokastike
(4 hengelle)
5 dl suppilovahveroita (puhdistettuna, paloiteltuna)
2 rkl voita
1 sipuli hienonnettuna
1/4 tl mustapippuria
1
dl lihalientä
2 dl kuohukermaa
1-2 rkl mustaviinimarjahyytelöä
Kumoa käsitellyt sienet paistinpannulle ja haihduta neste
pois. Lisää voi ja sipulit. Paista, kunnes sipulit ovat hyvin kuullottuneet.
Lisää lihaliemi ja kerma, hauduta 5-10 minuuttia. Lisää mustapippuri ja
mustaviinimarjahyytelö, hauduta vielä hetki ja tarkista maku.
Karpalokerrospannacotta
(4 annosta)
150g
karpaloita
2 dl karpalomehua
½
dl hyytelösokeri Multia
2½
dl kuohukermaa
½
dl hyytelösokeri Multia
1/3 vaniljatanko
Jaa karpalot annoslasien tai –kulhojen pohjalle. Mittaa mehu
ja hyytelösokeri kasariin ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua noin puoli
minuuttia. Jaa liemi karpaloiden päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään.
Valmista kermavanukas kun karpalohyytelö on jähmettynyt.
Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet veitsen hamarapuolella. Mittaa
kuohukerma ja hyytelösokeri kasariin, lisää vaniljatangon siemenet, sekoita
hyvin ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua noin puoli minuuttia. Jaa liemi
karpalohyytelöannosten päälle varovasti kaataen. Nosta kylmään jähmettymään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti